Het overkomt de beste: fouten in je teksten. Zelfs een professionele tekstschrijver of copywriter maakt wel eens een foutje. Dat komt omdat je doorgaans gemakkelijk over je eigen fouten leest. Het grote nadeel is echter dat het niet heel professioneel overkomt als er grote fouten in je teksten staan. Hoe haal je deze er gemakkelijk uit?

 Maak gebruik van een spellingscontrole

Schrijf je teksten altijd eerst in een tekstbestand waar je een spellingscontrole in kunt schakelen. Het rode kringeltje onder je geschreven woorden haalt gekke typfouten er al snel uit. Besef wel dat een spellingscontrole lang niet alle fouten registreert. Typ jij bijvoorbeeld ‘lopen’ in plaats van ‘kopen’, dan is dat gewoon een bestaand woord. Een spellingscontrole heeft doorgaans ook problemen met samengestelde woorden. Twijfel je alsnog? Er zijn handige tools die je kunt inzetten om de spelling van een woord te controleren. Eentje die ikzelf sinds kort gebruik is Van Dale Online. Completer dan gratis taalbanken, met voorbeeldzinnen en doorklikmogelijkheden naar andere pagina’s waar het woord in staat dat jij zoekt.

Lees je tekst goed na op fouten

Nadat je de tekst geschreven hebt, kun je deze het beste even apart leggen. Bekijk hem een paar dagen later nog eens. Lees de tekst dan kritisch na. Kloppen alle zinnen? Ontbreken er geen woorden? Heb je niet ergens een spelfout staan? Hoe is de interpunctie? Extra tips voor het nalezen van je teksten zijn:

  • Lees je tekst hardop voor. Zo hoor je vanzelf waar de fouten zitten;
  • Maak het lettertype groter. Zo focus je je meer op de letters;
  • Verander het lettertype. Omdat het er anders uitziet, kijk je er ook anders naar.

Let extra op…

  • Werkwoordspelling;
  • Samenstellingen;
  • Zinsbouw;
  • Interpunctie;

Dit soort fouten worden doorgaans erg veel gemaakt. Kijk ook goed naar fouten waarvan je weet dat je ze snel maakt.

Laat je tekst aan iemand anders lezen

Aangezien je over je eigen fouten leest, is het aan te raden om de tekst ook eens aan iemand anders te lezen. Nog beter is om die persoon ook echt om feedback te vragen. Zorg dat je zelf de fouten aan moet passen, want daar leer je erg veel van. Laat dus niet iemand het bestand aanpassen, zonder dat je ziet wát er is aangepast. De kans dat je dezelfde fout blijft maken is dan groot.

Moeite met taal?

Volg een taaltraining, zodat je je kwaliteiten verbetert en beter gevoel krijgt voor de Nederlandse taal. Je kunt je teksten natuurlijk ook altijd laten schrijven door een professional. Meer weten? Ik help je graag! Neem contact op voor meer informatie.