Het is 1 maart en dat betekent dat ik weer een update geef van mijn blogproject. Het doel: een website creëren, puur door blogs te schrijven. Geen campagnes, geen backlinks, maar op een organische, natuurlijke wijze de website langzaam laten groeien. Iedere maand geef ik een update van het proces en deel ik hoe het verlopen is. Hoe ging het in februari?

Blogproject

Een jaar lang bloggen voor meer bereik en werken aan een geheel nieuwe website. De website waar ik dit voor doe is huisdieradvies.nl.
Bekijk het overzicht van alle blogs over dit project om de eerdere statistieken te zien.

Aantal nieuwe artikelen

Ik heb lekker veel geschreven. Februari was een kortere maand dan januari (twee dagen korter) en ik schreef 10 artikelen. Het totaal aantal artikelen is nu 28. Dit is een heel net aantal voor een nichesite. Het is echter wel nog steeds slechts een begin. Om echt als een autoriteit door Google te worden gezien, is meer content heel erg belangrijk. Meer blogs dus!

Ik schreef ook mijn eerste cornerstone content. Dit is een mega-artikel, waarin ik vooral voor interne links wil gaan zorgen naar andere artikelen. Het wordt nog wel een hele klus om dit goed uit te werken, maar het begint al ergens op te lijken. Ik moet er vooral nog meer artikelen voor schrijven die ik eraan kan linken. Ik schreef artikelen in verschillende categorieën, omdat mijn doel vooral was: meer diversiteit op de website krijgen. Ik heb voor iedere categorie tenminste één artikel geschreven, maar in sommige gevallen nog meer.

Statistieken februari

Vorige maand had ik mijn eigen statistieken nog in Analytics staan en ik heb deze in februari geblokkeerd. Ik begrijp dat januari hierdoor een wat vertekend beeld heeft, omdat ik toch vaak de pagina’s bekijken en controleer of alles goed werkt. Ondanks het vertekende beeld van januari, is het duidelijk te zien dat het aantal bezoekers op de site flink groeit. Hieronder de afbeeldingen van Google Analytics en Google Search Console:

analytics februari

Analytics van februari

Google Search Console

Statistieken Google Search Console

Opvallend aan de statistieken van mijn blog

Het aantal unieke bezoekers per maand is flink gestegen. Van 246 naar 407. Ook wordt de site steeds vaker gevonden via Google. Daarin merk ik wel dat er een paar artikelen het beter doen dan anderen. Dat is iets dat je met blogs altijd wel ziet. Veel heeft te maken met concurrentie, maar ook met de vragen die mensen hebben. Blijkbaar speelt het ene onderwerp meer dan het andere. Ik ben ook weer een paar keer gevonden via Facebook. Dus blijkbaar worden mijn artikelen wel gedeeld, maar helaas is het niet te zien waar.

De eerste snippets

Een snippet wordt door veel mensen ook wel de ‘0 positie in Google’ genoemd. Google pakt dan automatisch een stukje tekst, wat mogelijk het antwoord op de gestelde vraag is. Dit is een hele goede positie om te hebben, omdat je zo sneller wordt gezien door mogelijke nieuwe bezoekers en omdat het ook voor meer autorteit zorgt voor je website. Ik heb de eerste snippets te pakken. Ik heb er twee ontdekt. Misschien zijn er nog wel meer, geen idee. Het lijkt me hoe dan ook een goed teken. Het betekent dat Google mijn content al als waardevol begint te zien. Zie screenshots:

snippet google

snippet google

Wat heb ik verder gedaan?

Ik schreef vorige maand dat ik de homepage van de site wilde aanpakken. Dat was echt de bedoeling, alleen ik wist nog niet precies wat ik ermee wilde. Ik heb er ondertussen wel meer ideeën over, maar daar mis ik nog bepaalde content voor. Ik heb er dus voor nu vooral over nagedacht wat ik er mee wilde en daar is het bij gebleven.

Wat ga ik in maart doen?

In maart wil ik natuurlijk meer teksten schrijven – dat is immers het hele doel van dit project. Ik heb een aantal toffe ideeën voor nieuwe blogs. Ik wil me nog steeds niet helemaal platstaren op welke artikelen bezocht worden en welke niet en nog steeds gaan voor meer variatie binnen de artikelen. Meer diersoorten, rassen en soorten vragen. Verder wil ik ook meer intern gaan linken. Hopelijk ga ik in maart wel iets meer doen met de homepage, maar dat doe ik alleen als ik er echt een goed idee over heb.

Volgende maand een nieuwe update!