Gelukkig nieuwjaar! Het is januari, en dat betekent dat mijn blogproject van een jaar er op zit! In dit overzicht deel ik de statistieken van de maand december en vertel ik ook alvast wat mijn plannen voor de komende tijd zijn.

Blogproject

Een jaar lang bloggen voor meer bereik en werken aan een geheel nieuwe website. Zonder backlinks bouwen, zonder tool om zoekwoorden te vinden, zonder inzet van social media. De website waar ik dit voor doe is huisdieradvies.nl.
Bekijk het overzicht van alle blogs over dit project om de eerdere statistieken te zien.

De maand december

December is voor websites altijd een hele gekke maand. Dit jaar was daarop geen uitzondering. Statistieken voor deze maand kun je vaak niet goed vergelijken met andere maanden, omdat we te maken hebben met meerdere feestdagen én het feit dat veel mensen vooral bezig zijn met het afsluiten van het jaar.

Ik schreef in december 6 nieuwe blogs. Het totaal aantal blogs is 84. Verder heb ik me bezig gehouden met wat andere zaken. Zo bedacht ik allerlei nieuwe onderwerpen om over te schrijven. Zo liep ik tegen wat problemen om de advertenties, van het advertentienetwerk waar ik eind november toegang tot kreeg, draaiende te krijgen op de site. Dankzij de hulp bij Ezoic is dat gelukkig goed gelukt. Er staan nu vaak advertenties op gekke plaatsen, maar dat komt omdat het systeem nog met allerlei metingen bezig is. En ik veranderde nog meer…

Nieuwe look


Ik vond dat het tijd was om de site een nieuwe look te geven. En daar heb ik heel wat tijd in gestopt. Een highlight ervan vind ik toch wel de header die ik speciaal heb laten maken voor de site. In de header staan mijn eigen twee huisdieren en dat maakt het voor mij net wat persoonlijker. En ik vind hem ook echt goed passen bij de site.

De statistieken


Hieronder zie je de statistieken van de maand december. Zowel in Google Analytics als in Google Search Console.

Opvallend aan de statistieken

Zoals ik al zei: december is een gekke maand. En het kwam voor mij dan ook niet als een verrassing dat mijn cijfers lager zijn dan in november. In november waren het ruim 13.300 unieke bezoekers. Nu ruim 10.500. Dat heeft vooral te maken met de feestdagen. Een andere oorzaak is de Google Core Update begin december. Dit betekent dat er veranderingen worden aangebracht in het algoritme van Google. Er zijn op een paar van mijn goedlopende artikelen wijzigingen geweest, waardoor deze artikelen minder organisch bezoek trekken.

Google Core Updates

Er komen ieder jaar twee tot vier Google Core Updates, die ervoor kunnen zorgen dat bepaalde pagina’s minder of juist beter worden bezocht. En juist daarom streef ik altijd naar meerdere teksten schrijven. Juist vanwege de Google Core Updates is het belangrijk dat je op meerdere manieren te vinden bent.

Ja, sommige artikelen van me pakken nu minder bezoekers, maar als ik de statistieken bekijk, zie ik dat andere artikelen juist beginnen te stijgen. De nieuwste artikelen hebben nog geen goede positie in Google, en zullen dus ook over een paar maanden beter vindbaar zijn.

Plannen voor 2021

Mijn blogproject was voor 1 jaar, en dat zit er nu op. Ik zal sowieso nog een uitgebreid overzicht schrijven met daarin statistieken van het hele jaar. Deze publiceer ik over een paar dagen. Maar, het project is officieel afgelopen.
En toch eindig ik hier niet. Ik heb zelf altijd gezegd dat een eerste jaar nog niet genoeg zegt. Vanaf nu gaat het pas echt interessant worden. De site begint autoriteit te krijgen, waardoor blogberichten sneller zullen ranken. En ik heb daarbij nog genoeg ideeën voor teksten. Ik wil dus nog een jaar langer doorgaan met dit project. Wel wil ik een paar kleine dingen anders gaan doen in 2021. In een latere blog zal ik precies uitleggen wat mijn plannen voor 2021 zijn en welke wijzigingen er in het project zelf komen.

Ik ben superbenieuwd wat jaar twee gaat brengen.