Ongeveer een halfjaar geleden ontstond bij mij het idee om te laten zien hoeveel bereik je met enkel bloggen kunt krijgen. Geen andere marketing inzetten, alleen maar bloggen. Ik zou het project een jaar geven en maandelijks verslag doen van de website. Dat project kreeg een jaar de kans. Het eerste halfjaar zit er al op. Hoe is de site is de afgelopen zes maanden gegroeid?

Blogproject

Een jaar lang bloggen voor meer bereik en werken aan een geheel nieuwe website. Zonder backlinks bouwen, zonder tool om zoekwoorden te vinden, zonder inzet van social media. De website waar ik dit voor doe is huisdieradvies.nl.
Bekijk het overzicht van alle blogs over dit project om de eerdere statistieken te zien.

Aantal teksten

De site ging 2 januari live met 9 artikelen die ik in december alvast schreef. Daarna ben ik maandelijks verder gaan schrijven. Dit schreef ik iedere maand:

  • Januari: 9 artikelen
  • Februari: 10 artikelen
  • Maart: 6 artikelen
  • April: 1 artikel
  • Mei: 4 artikelen
  • Juni: 9 artikelen
  • Totaal: 48 artikelen

Totaal aantal woorden: rond de 50.000

April en mei waren niet echt productieve maanden. Dat had vooral te maken met de Coronacrisis en het feit dat ik dit blogproject in mijn vrije tijd oppak. Ik zat die maanden erg vol met schrijfwerk dat ik in opdracht moest doen.

Bezoekers

Omdat ik wat problemen had in de maand april met een dubbele Analytics code op de site, laat ik alleen de unieke bezoekers zien in de grafiek. Dit is namelijk een cijfer dat wel volledig betrouwbaar is.

google halfjaar

In totaal heb ik in zes maanden tijd ruim 11.000 unieke bezoekers gehad. Het record qua bezoekersaantallen was op 6 juni, toen kwamen er maar liefst 227 unieke bezoekers op mijn site. Cijfers zoals paginaweergaven, tijd op site en bouncepercentage kloppen vanwege de maand april waarschijnlijk niet helemaal.
De beste maand was juni, met ruim 4.100 unieke bezoekers.

acquisitie halfjaar

Zoals je kunt zien, komt het grootste gedeelte van de bezoekers op een organische manier op mijn site terecht. Op social media zijn artikelen af en toe gedeeld. Hier doe ik zelfs dus niets voor. Helaas kan ik de posts waarin mijn artikelen worden gedeeld nooit vinden, zou leuk zijn dit eens te zien.

De referrals zijn andere sites vanwaar mensen bij mij terecht komen. Hier zitten vooral zoekmachines tussen die niet onder organisch zijn gezet. Ook zitten er een aantal spamsites bij, zoals bij iedere website wel gebeurt.

Ook in Google Search Console zie je echt een enorme groei.

google search console halfjaar

Opvallend aan de statistieken

Ik weet dat het altijd even duurt tot teksten gaan ranken, maar ik zie eigenlijk vooral dat dit sneller gaat dan ik had gedacht. Ik hield echt rekening met zeker een halfjaar, maar artikelen zijn toch vrij snel al vindbaar in de zoekmachine. Een goed teken!

Ook leuk om te melden is dat mijn beste artikel inmiddels ruim 3300 keer bekeken is. Dit is er eentje waar ik vooraf eigenlijk niets van verwacht had. Een leuke verrassing dus. En dat vind ik juist zo leuk aan bloggen. Je vindt vaak pareltjes, die het veel beter doen dan je had gedacht.

En het is ook goed om te weten dat ik bij ieder artikel niet op slechts 1 keyword rank. Bezoekers komen op allerlei termen binnen. In Console heeft de nummer 1 zoekterm 244 kliks gekregen, en dat was níet op het artikel dat 3300 keer bekeken is. Juist omdat ik op zoveel verschillende zoektermen word gevonden, is de kans minder groot dat mijn bezoekersaantallen enorm dalen als ik een keyword in Google kwijtraak.

Focus op Featured Snippets

Featured Snippets worden ook wel de 0 positie in Google genoemd. Ik zie veel SEO-experts aangeven dat je hier vooral níet in wilt staan, omdat mensen dan geen reden hebben om door te klikken naar het onderwerp. Ik heb al aardig wat Featured Snippets te pakken, en dat levert me juist veel bezoek op. Je kunt nooit helemaal zeker zijn of je artikel een Featured Snippet krijgt, maar ik word er steeds beter in om teksten zo te schrijven dat het me lukt. En dat is tof!

Conclusie

Ik ben ontzettend tevreden met mijn resultaten. Ik zie een enorme groei en ik vind het geweldig dat ik met minder dan 50 blogs ruim 4.100 unieke bezoekers in een maand heb weten te krijgen. Dit motiveert enorm om ook de tweede helft van het jaar door te blijven knallen. Ik heb nog genoeg geweldige ideeën voor teksten liggen. Heel benieuwd wat de statistieken het komende halfjaar gaan doen.