De afgelopen week hebben veel auteurs op social media en hun blog gesproken over mensen die op sites als Marktplaats en Speurders duizenden e-books te koop aanbieden. Het grootste probleem? Auteurs ontvangen hier helemaal geen cent voor en een ander gaat er mooi vandoor met de inkomsten. Dat kan natuurlijk niet.

bull-46368_960_720Auteursrecht en plagiaat

Over auteursrecht en plagiaat heb ik al eens eerder op mijn blog geschreven. Ik heb er namelijk helaas nogal wat vervelende ervaringen mee, en dat geldt dan vooral voor de teksten die ik online op mijn eigen websites heb gepubliceerd. Teksten en foto’s worden regelmatig gekopieerd en geplaatst. Ik heb een hele heftige periode gehad, waarin ik met een advocaat aan het vechten was tegen een winkel die een boekje hadden gemaakt met daarin mijn foto en twee recepten. Dit boekje werd te koop aangeboden in de winkel, zonder dat ik daar überhaupt van op de hoogte werd gebracht. Het was een hele stressvolle en heftige periode voor me. Bijna moest ik mijn bedrijf failliet verklaren en ik liep tegen een burn-out aan. Het is verschrikkelijk als andere mensen geld proberen te verdienen met iets waar jij keihard aan gewerkt hebt.

Illegale e-boeken

Het is niets nieuws dat er veel illegale e-books worden aangeboden. Ik ben ze ook tegen gekomen van mijn eigen boeken. Zelfs van boeken waar officieel nog niet eens een e-book van verschenen was. En het is dweilen met de kraan open. Op verjaardagen vertellen mensen trots dat ze duizenden boeken op hun e-reader hebben staan. Ik had zelfs een potentiële date die me vertelde hoeveel e-books hij had, en hoe hij daaraan gekomen was. “Zo’n digitale beveiliging?” zei hij. “Die haal ik er gemakkelijk af. Zo lastig is dat allemaal niet.” Pas daarna besefte hij dat hij dit aan een auteur vertelde. Die date is er nooit meer gekomen.

Afgelopen week ontdekte Jen Minkman dat iemand op Marktplaats duizenden boeken te koop had staan voor een Euro per stuk. Ze heeft contact opgenomen met de adverteerder en er op Facebook ook een bericht over geplaatst. De reacties stroomden binnen van auteurs, uitgevers en lezers en de strekking was duidelijk: dit moet stoppen! Het werd al snel opgepakt door auteurs als Marcel van Driel, Iris Houx en Marijke F. Jansen en ook de literaire website Tzum schreef er meerdere berichten over. Hebban is er eveneens al mee bezig en Stichting Brein zit er bovenop. Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd, maar gebruikers maken gewoon weer nieuwe accounts en advertenties aan.

jenminkman

 

Waarom is dit zo erg?

De auteur krijgt geen cent hiervoor, terwijl iemand anders er eigenlijk amper werk voor doet. Hij downloadt wat e-boeken ergens en biedt ze vervolgens te koop aan en daarna leunt hij achterover en wacht hij tot het geld binnenkomt. De auteur en uitgever die al het werk hebben verricht ontvangen hier niets voor. Een boek schrijven en uitgeven is niet gemakkelijk. Er gaat veel tijd in zitten. Veel auteurs hebben nog een baan naast hun schrijfwerk, omdat ze zo weinig verdienen.

Talloze smoesjes

In alle discussies zie ik toch ook regelmatig reacties van lezers die het voor zichzelf goedpraten dat ze boeken illegaal downloaden. Ze zeggen “nou ja, die auteur heeft toch al genoeg verdiend” of “tja, e-books zijn erg duur, dan is het niet gek dat ik het download!” of “Nou ja, dan moeten ze het maar beter regelen allemaal! Zoiets als Spotify, maar dan voor boeken!” of “Een papieren boek kun je toch ook gewoon verkopen?” of “Ik wil eerst kunnen lezen of ik het wel leuk vind. Als dat zo is, koop ik het daarna misschien wel!”. Het maakt niet uit wat je smoes is, je doet iets dat illegaal is. En in de meeste gevallen gebruik je deze smoesjes vooral, omdat je het verkeerde gedrag daarmee voor jezelf goed probeert te praten. Niemand wil immers worden gezien als iemand die slecht en verkeerd bezig is. Niemand wil een dief worden genoemd. Maar newsflash, wat je excuus ook is, wanneer je boeken downloadt via illegale bronnen, of wanneer je boeken via Marktplaats koopt bij aanbieders die duizenden boeken te koop aanbieden, dan is er wel degelijk sprake van diefstal. Je steelt van ons.

Veel goedkope mogelijkheden

Heel veel auteurs bieden e-books gratis of heel goedkoop aan. Dit doen ze, zodat jij als lezer kennis kunt maken van hun schrijfstijl. Dit is een cadeautje dat je krijgt van de auteur. Ook kun je je aanmelden bij bijvoorbeeld Kobo Plus. Je kunt hier een abonnement voor afsluiten en onbeperkt e-books lezen. Of denk eens aan bijvoorbeeld Books Choice, waar je maandelijks een aantal e-books krijgt. Ook kun je e-books lenen bij de bibliotheek en dit is alles behalve duur! De mogelijkheden zijn er al, maak hier gebruik van en blijf weg van verkopers op tweedehands websites. Zo verdienen zij geen geld meer met hun advertenties en krijgen de auteurs wél waar ze recht op hebben.

Ondertussen werken auteurs, uitgevers en media samen om mensen aan te pakken die duizenden boeken aanbieden via tweedehands verkoopsites. Ik kan alleen maar hopen dat er iets mee gedaan wordt en ik leef mee met alle auteurs die hier de dupe van zijn.