Iedereen heeft het over de hittegolf, dus het wordt tijd dat ik dat ook doe. Op het moment van schrijven is het vrijdagavond, half tien en hebben we net twee dagen achter de rug van zo’n 38 graden. Dit soort dagen vragen voor een tactische aanpak om het berg schrijfwerk dat op me ligt te wachten weg te werken.

Werken vanuit huis

Ik werk vanuit mijn huis, maar helaas heb ik daar geen airco en het huis staat ook nog eens de hele dag in de zon. Buiten in de schaduw werken wil ook niet, want dan zie ik niets meer op mijn scherm. En eigenlijk: als het zó warm is, dan is het ook niet meer vol te houden om gefocust te schrijven.

Koudere momenten van de dag

Gelukkig zijn er ook nog iets ‘koudere’ momenten op de dag. Namelijk in de ochtend en in de avond. Wat ik doe, is de wekker heel vroeg zetten: rond vijf uur. Dan wandel ik met de hond en daarna ga ik aan de slag. Ik zorg ervoor dat alle ramen en deuren goed openstaan om het huis koeler te houden en zit zelf ondertussen in de tuin. De zon is nog niet fel, dus ik kan mijn scherm tenminste zien. Dit houd ik vol tot een uurtje of elf, twaalf. Daarna gaan mijn deuren, ramen en gordijnen dicht en breng ik de tijd binnen door. Ik werk niet, want dat gaat toch niet. Ik slaap, kijk wat Netflix of ga aan het opruimen en breng mijn rotzooi naar de stort (oké, dat laatste was een minder goed plan, maar ik deed het wél). Verder zorg ik ervoor dat ik genoeg blijf drinken.

Tegen de avond, rond een uur of negen, gooi ik alle deuren en ramen weer open en ga ik weer met mijn laptop buiten zitten werken.

 

Ik hou van de zomer

Ik ben een echte liefhebber van de zomer en de zon. Ik kan me tijdens de warme dagen veel beter aanpassen dan op koude, donkere dagen. In het verleden ben ik al een paar keer op reis geweest naar de jungle, dus ik kan ook wel tegen de hoge luchtvochtigheid. Hoewel ik het de laatste dagen ook wel echt extreem warm vond, zal ik niet snel klagen. Ik probeer me zo goed mogelijk aan te passen. Ik merk dat ik ook weer allerlei leuke zomerse verhaalideeën heb, over personages die op vakantie gaan naar prachtige, zonnige bestemmingen. En dat ik meer inspiratie krijgt, betekent automatisch dat ik ook meer schrijfwerk heb. De komende tijd zit ik dus nog wel vroeg in de ochtend te werken!

Zin in een zomers boek?

Vrijwel al mijn romans spelen zich af in de zomer. Wat dacht je bijvoorbeeld van Getekend? Mirna heeft in Spanje echt héél veel last van de hitte, vooral omdat ze gekleed is in een lange broek en trui.
Of misschien is Gebroken Glas iets voor je. Deze speelt zich af rondom een bed and breakfast in Nederland waar maar weinig gasten komen.

Welk boek ga jij lezen deze zomer?

%d bloggers liken dit: