De laatste tijd krijg ik steeds vaker mailtjes van mensen die willen weten hoe ik een boek schrijf, omdat ze zelf schrijven en wel wat tips kunnen gebruiken. Tegen hen wil ik als eerste zeggen: er zijn ontzettend veel manieren om een boek te schrijven. Wat voor mij goed werkt, werkt voor een ander misschien helemaal niet. Probeer verschillende dingen en kijk wat voor jou het beste werkt.

Verhaalideeën

Voor mijn romans probeer ik altijd te werken met thema’s die me aanstaan en ik houd dan ook constant mijn ogen en oren goed open. Als ik iets hoor dat me interessant lijkt, noteer ik dat. Zodoende heb ik een enorm bestand vol met losse gedachten en flarden. Het ene idee beter uitgewerkt dan het ander.

Plannen

Omdat ik twee boeken per jaar schrijf, moet ik flink vooruit plannen. Tijdens het schrijven van een boek, ben ik al bezig met de voorbereiding van een volgend boek. Dat is vooral noodzakelijk wanneer ik een hoop research moet doen. Het boek Min of Meer bijvoorbeeld, dat binnenkort verschijnt, bevat een hoop materie waar ik onbekend mee was. Ik heb enorm veel gelezen over eetstoornissen, gepraat met mensen die een eetstoornis hebben en me vooral gefocust op: wat ervaart een man met een eetstoornis? In hoeverre is dit anders dan bij vrouwen? Dit heb ik allemaal uitgezocht terwijl ik het boek Blijf Bij Me aan het schrijven was. Ik bedenk van tevoren ook in wat voor een vorm ik het boek schrijf. Blijf Bij Me is bijvoorbeeld geschreven in de ik-vorm vanuit twee personen en in Zoektocht naar het verleden heb ik hoofdstukken die in het verleden afspeelden. Dit soort dingen bedenk ik al voordat ik werkelijk ga schrijven.

Daadwerkelijke schrijven

Hoe ik een boek schrijf is eigenlijk erg afhankelijk van wát ik schrijf. Meestal weet ik globaal wat er moet gebeuren en vul ik de rest in tijdens het schrijven. Ik weet van tevoren sowieso altijd hoe een boek moet eindigen, zodat ik hier tijdens het schrijven rekening mee kan houden. Op die manier hoop ik voor een verrassend einde te kunnen zorgen.

Bij mijn fantasyverhaal ben ik heel anders te werk gegaan. Ik wist van tevoren al dat het een serie moet worden en dan ik heb dus ontzettend veel gepland. Ik heb een bestand vol notities over personages, locaties en belangrijke gegevens. Momenteel ben ik deel twee aan het schrijven en ik moet hier al rekening houden met punten die in deel vier van groot belang zijn. Dus alles wat ik nu schrijf móet kloppen, anders kom ik later in de problemen. Het bestand dat ik hiervoor heb aangemaakt zal voor iedereen chaotisch en vreemd lijken, maar is voor mij heel overzichtelijk en duidelijk.

Ik schrijf trouwens altijd in chronologische volgorde. Ik begin dus bij hoofdstuk 1 en eindig bij het laatste hoofdstuk.

Herlezen en redigeren

 

Mijn eerste versie schrijf ik doorgaans zonder al te veel terug te lezen. Ik wil vooral in de ‘vibe’ van het schrijven zitten. Behalve wanneer ik wéét dat ik een stuk moet aanpassen natuurlijk, dan doe ik dat direct. Na het schrijven lees ik het nog een aantal keer door en pas ik het aan waar nodig. Daarna laat ik het vaak nog aan wat proeflezers lezen (soms het hele verhaal, soms slechts stukken) en dan gaat het naar de redactrice.

Hoe schrijf jij een boek?