23 februari 2014:

Als mensen mij vragen wat ik doe voor de kost, dan zeg ik meestal: “Ik schijf teksten voor websites.” Ik zal niet snel zeggen: “Ik schrijf boeken,” of: “Ik ben auteur.” Vreemd eigenlijk, want ik heb ondertussen een behoorlijk aantal boeken op mijn naam staan. Er verschijnen minstens twee romans per jaar van mijn hand en ik ben een groot deel van mijn tijd bezig mét mijn boeken.

Trots

En heel eerlijk: ik ben ook onwijs trots op wat ik doe. Ik sta achter de boeken die ik heb geschreven en ik doe iets wat ik mijn hele leven al wilde doen. Als kind al droomde ik ervan om boeken te schrijven en het is waanzinnig dat ik dat nu ook echt doe.

Waarom?

Waarom durf ik dan niet te vertellen wat ik graag wil doen? Waarom zeg ik altijd dat ik webteksten schrijf? Dat is uiteraard óók een belangrijk onderdeel van mijn werkzaamheden, maar dan nog… waarom zeg ik niet gewoon dat ik een x-aantal boeken heb geschreven? Het is denk ik een stukje onzekerheid. Ik wil niet overkomen als iemand die arrogant is. Ik heb ook lang niet altijd zin in de bekende vraag: “Kun je daar van leven dan?” (Ja, dat is de eerste vraag de ik doorgaans krijg). Zeggen dat je webteksten schrijft brengt je daarnaast net wat minder in de spotlight. Dat is in veel gevallen toch net wat prettiger.

Veranderingen

Onlangs besloot ik om toch wat vaker te vertellen dat ik boeken schrijf. En ik kreeg vrij snel de mogelijkheid om dit in de praktijk toe te passen. Ik stond op het punt om weg te gaan, toen ik aangesproken werd door een man.

“Mag ik jou wat vragen?” vroeg hij. “Wat doe jij eigenlijk voor de kost?”

“Ik ben auteur,” zei ik.

“Wat?”

Ik dacht dat hij me niet goed had verstaan en dus herhaalde ik: “Ik ben auteur.”

“Ik begrijp niet wat je bedoelt,” kwam het antwoord.

Hmm.. Wat moet ik dáár nou weer mee. Uitleggen dat ik boeken schrijf en er een heel lang gesprek van maken? En dat terwijl ik eigenlijk écht weg moest? Ik besloot voor de makkelijke oplossing te gaan: “Ik schrijf teksten voor websites,” zei ik.

Niet veel later vertrok ik. Mijn eerste poging om te vertellen wat ik werkelijk doe faalde volledig. Volgende keer beter?

%d bloggers liken dit: