“Haal jij de inspiratie uit je liefdesromans uit je eigen liefdesleven?”

Wanneer je liefdesromans schrijft, kun je deze vraag verwachten. Niet één keer, maar met grote regelmaat. Vandaag wordt het maar eens tijd om uit te leggen waarom ik beter niet mijn eigen liefdesleven als inspiratiebron moet gebruiken.

Geen liefdesleven

Ik ben vrijgezel, zo’n vier jaar nu ongeveer. Ongeveer vier jaar geleden had ik een vriend voor een paar maanden en daarvoor ben ik ook zo’n vijf jaar alleen geweest. Laten we eerlijk zijn: dat is niet heel erg boeiend om over te schrijven. Wanneer ik dan toch eens met iemand afspreek, gaat de eerste date – om wat voor een reden dan ook – uiteindelijk toch niet door.

Leuke mannen?

Tuurlijk zijn er wel leuke mannen! Ik heb geen mega-eisenlijst waar een man aan ‘moet’ voldoen. Ik ben alleen de ‘ware’ nog niet tegen gekomen. Dat… en ik ben nogal een mietje. Laatst stond ik bijvoorbeeld bij een concert. Ik was er alleen en na een tijdje ging er iemand naast me staan. Ik keek opzij: ‘goh,’ dacht ik. ‘Leuke knul.’ En toen… niks. Ik zei niks tegen hem, keek hem niet in de ogen aan. Heb geen enkele connectie met hem gehad en voor ik het wist ging hij ergens anders staan in de zaal.

Liefdesromans?

Misschien ben ik juist zo goed in liefdesromans bedenken omdat mijn eigen liefdesleven zo weinig voorstelt. Bovenstaande situatie van het concert, zou er in een roman al heel anders uitzien:

De hoofdpersoon ziet een leuke vent bij een concert, weet niet goed of ze een stap moet nemen en dan… spreekt hij haar opeens aan! Of: de hoofdpersoon spreekt hem wel aan en een eerste date ontstaat direct. Of: wanneer de man wegloopt, loopt hij tegen haar aan en de vonk slaat direct over.

Tja

Dat gebeurde natuurlijk allemaal niet. Mijn leven is geen liefdesroman en dat is prima. In romans zit enorm veel drama en daar zit ik eigenlijk helemaal niet op te wachten. Wie weet kom ik nog wel eens iemand tegen en heb ik dan wel het lef een stap te nemen.

Inspiratie

Of ik inspiratie haal uit mijn eigen liefdesleven? Nee, duidelijk van niet. Stiekem vind ik het een beetje een vreemde vraag. Immers mogen we er toch vanuit gaan dat een thrillerschrijver nooit een vreselijke moord heeft gepleegd.

%d bloggers liken dit: