De Valentijnprijs is een prijs speciaal voor het beste romantische boek. Dit jaar werd deze prijs voor het eerst uitgereikt. Vanwege enorme drukte was ik niet bij de uitreiking aanwezig. Ik wist dan ook niet dat er nog een leuke verrassing zou komen, namelijk dat mijn boek genomineerd zou zijn voor de Valentijnprijs.

Valentijnprijs

Vijf titels waren door een jury uitgekozen om kans te maken op de belangrijke Valentijnprijs, in het leven geroepen omdat het romantische boek meer media-aandacht verdient. Romantische boeken worden namelijk immens veel gelezen. Het is het populairste genre in de bibliotheken en toch wordt het volledig genegeerd door de media. Daarom is het Valentijngenootschap opgericht en de Valentijnprijs in het leven geroepen, die op Valentijnsdag zou worden uitgereikt. Ik was niet één van de vijf genomineerden en dat vond ik prima. De boeken die wel genomineerd waren, zijn nou eenmaal goede titels.

Extra nominatie

Een extra nominatie kon door het publiek worden bepaald door middel van stemmen. Deze zesde nominatie – en de winnaar – zou op Valentijnsdag bekend worden gemaakt in Amsterdam. Ik was hier helaas niet bij en kreeg op het einde van de dag een telefoontje van mijn uitgever. “Ik was heel erg verrast,” begon hij. Ik dacht direct: uh-oh, hij had me natuurlijk bij de uitreiking verwacht – ik was vergeten hem te laten weten dat ik niet zou komen. Toen vervolgde mijn uitgever: “Dat jij de zesde nominatie hebt gekregen voor de Valentijnprijs.”

Wacht eens even… wat? Wauw, ik was ontzettend verbaasd! Mijn boek min of meer bleek alsnog de laatste nominatie gehad te hebben. Geweldig om te horen!

Over Min of Meer

Min of Meer gaat over Tobias en Donna, die allebei worstelen met hun gewicht. Tobias heeft anorexia en is zich er maar al te bewust van dat dit niet echt mannelijk is. Hij schaamt zich ontzettend en voelt zich eenzaam. Donna is daarentegen veel te zwaar en weet niet hoe ze moet ophouden met eten. En dan komt het tweetal elkaar tegen…

Niet gewonnen

Mijn boek heeft niet gewonnen, maar dat is helemaal niet erg. Het is al fantastisch dat Min of Meer één van de zes genomineerden was bij de eerste Valentijnprijs ooit. Dit jaar waren er trouwens twee boeken met evenveel stemmen, namelijk De verloren zoon van Thea Zoeteman en Sanne: het leven is leuk van Marjan van den Berg. Ik moet eerlijk toegeven dat ik beide boeken niet ken, maar ik wil ze zeker gaan lezen, net als de andere genomineerde boeken. Dames, gefeliciteerd!