Vorige week zat ik vijf dagen in Frankrijk. Daar is tweemaal per jaar de Schrijfvijfdaagse, die wordt georganiseerd door Letterstroom. Dit jaar was ik er voor de derde keer.

Geen verplichtingen of afleiding

In Frankrijk ben je even helemaal weg. Je hoeft je niet druk te maken om het huishouden. Er wordt iedere dag voor je gekookt (en het eten is werkelijk héérlijk), je hoeft geen afwas te doen of je druk te maken om andere klusjes. Ook is er geen internet aanwezig en dat betekent: geen afleiding tijdens het schrijven.

 

Veel schrijven

Tijdens de Schrijfvijfdaagse schrijf ik erg veel voor mijn boeken. Dit keer ben ik bezig geweest met herschrijven en aanpassen. Extra scenes toevoegen of juist uit het verhaal schrappen en kijken of zinnen wel lekker lopen. Ik heb er alles aan gedaan het eerste deel voor mijn komende fantasyboek zo mooi en goed mogelijk te maken. Het was een zeer productieve week en mijn manuscript ziet er al een stuk beter uit.

 

Collega-auteurs

Het is erg fijn dat je tijdens zo’n schrijfweek niet alleen bent. Je zit tussen een hoop andere schrijvers die even intensief aan het werk zijn. Dat werkt erg motiverend. Een ander voordeel is dat je met je collega’s kunt sparren over je verhaal ideeën. Klopt het wel wat je hebt bedacht of hoe moet je bepaalde problemen in je manuscript oplossen? Ook kun je je werk laten lezen aan je collega’s, waar uiteraard waardevolle tips uit komen.

 

Fijn

Het was een fijne schrijfweek, die veel te snel voorbij ging. We hadden een ontzettend leuke en gezellige groep en de sfeer die er hing was fantastisch. Maar helaas, het ‘echte’ leven is reeds begonnen. Nu moet ik weer zelf mijn eten koken en zelf de motivatie vinden om aan mijn boeken te werken.

Volgend jaar

In september kan ik helaas niet naar de Schrijfvijfdaagse, maar volgend jaar ben ik zeker weer van de partij. Ik raad het iedereen aan die graag schrijft om ook eens naar Frankrijk af te reizen. Het is voor zowel beginners als ‘professionals’ een superervaring.