9-2-2014

Ongeveer anderhalve week geleden besloot ik om met een groepje naar de Paul Harland dag te gaan in Delft. Ik had niet meegedaan aan de bekende Paul Harland Prijs, maar de lezingen van Marcel van Driel en Thomas Olde Heuvelt leken me erg interessant.

Paul Harland Prijs

De Paul Harland wedstrijd is één van de bekendste wedstrijden voor verhalen in het fantastische genre. Er zijn meerdere prijzen te winnen, maar de belangrijkste prijs is natuurlijk de Paul Harland Prijs. Dit is een geldprijs van 1000 euro, maar nog belangrijker: de winnaar maakt een zeer grote kans om op te vallen bij een uitgeverij.

Paul Harland Dag

De Paul Harland Dag is de dag waarop de prijsuitreiking van de Paul Harland Prijs is. Dit gaat gepaard met lezingen, panels en optreden. Auteurs uit het fantastische genre signeren hun boeken en maken een praatje met deelnemers aan de wedstrijd en het is ook de ultieme kans om met uitgevers in gesprek te komen.

Liefdesromans en non-fictie

Ik lijk misschien een beetje misplaatst op de Paul Harland Dag, aangezien ik niet mee heb gedaan met de wedstrijd en ook niet in het fantastische genre schijf. Toch valt dat reuze mee. Iedere auteur – beginnend of gevorderd – kan namelijk wat opsteken van lezingen die andere auteurs geven. De lezingen gingen onder anderen over het succes van de mannen en hoe je dit kan bereiken. En die informatie is voor iedereen van toepassing – in welk genre je ook schrijft.

Daarnaast is het erg prettig om collega’s te zien en spreken. Er hing een hele fijne en gezellige sfeer. O en natuurlijk moest ik ook wat boeken kopen, want behalve schrijver ben ik een echte leesfanaat.

Nog een andere reden?

De lezingen waren inspirerend en leuk.  Het was een hele gezellige dag, máár: ik heb nog een belangrijke reden gehad om naar de Paul Harland Dag te gaan. Ruim anderhalf jaar ben ik in het geheim bezig geweest met een Young Adult Fantasy verhaal. Dit deed ik in mijn vrije tijd, wanneer ik niet bezig was met mijn romans of mijn opdrachten. Het was een fijn, maar tegelijkertijd ook zwaar proces. Dit had twee redenen:

  • Ik schreef in een genre dat relatief nieuw is voor me (mijn eerste eigen beheer boek was ook fantasy, maar dat is lang geleden) en liep daardoor tegen heel veel problemen aan.
  • Ik had er eigenlijk helemaal geen tijd voor.

Ondanks dat het een zwaar proces was, heb ik in december eindelijk het geheel kunnen afronden. Het is een heel goed verhaal geworden en ik sta volledig achter mijn product. De wereld die ik heb bedacht is de afgelopen maanden echt ‘eigen’ geworden.

Hoewel ik vaak enorm onzeker ben over mijn schrijfwerk, kan ik bij dit project zeggen: já, hier ben ik héél erg tevreden over.

Mijn fantasy

Nu ik een voltooid manuscript heb in een genre dat nieuw is voor me, vind ik het des te belangrijker om te netwerken. Hallo, fantasy-uitgevers van Nederland, ik besta ook en ik heb een verhaal dat ik in boekvorm wil zien!

Het lijkt zo makkelijk… maar… het is voor mij toch een heel nieuw genre en dus ook een hele nieuwe wereld waar ik me in bevind. Nieuwe connecties maken en hopen dat ik op een positieve manier opval. Mijn manuscript ligt reeds bij een uitgeverij en ik kan alleen maar (on)geduldig afwachten.

Ik ben al gepubliceerd en toch voelt het alsof ik helemaal opnieuw begin. Spannend en leuk tegelijk.

Wordt hopelijk vervolgd?