Ik ben auteur, en dat vind ik erg leuk, maar niet altijd. Wat zijn nou de leukste en de minst leuke dingen waar je mee te maken krijgt als auteur? Ik vertel het je in mijn blog!

Auteur

Ik schrijf nu al enkele jaren boeken die gepubliceerd worden en ik weet dat ik hier erg veel geluk mee heb gehad. Er zijn veel mensen die dromen van een eigen boek, maar dit niet hebben bereikt. En ik vind het ontzettend leuk  om mezelf auteur te noemen. Al heb ik er jarenlang moeite mee gehad en zei ik vooral ‘ik ben tekstschrijfster’. Ondanks dat ik de titel ‘auteur’ soms dus wat lastig vind, geniet ik wel enorm van het werk. Er komen veel leuke dingen kijken bij het schrijven van een boek. Sommige dingen zijn echter ook wat minder leuk. Wat vind ik nou leuk en wat minder leuk?

Leuk: je bent auteur!

Ik droomde al vanaf het moment dat ik kon schrijven van een carrière als auteur. Het is geweldig dat me dit dus ook echt is gelukt en dat ik allerlei verhalen kan bedenken, op papier kan zetten en met jullie mag delen. Het is echt een droom die uit is gekomen en ik geniet van ieder verhaal dat ik uitwerk.

Minder leuk: dagplanning maken

Behalve auteur ben ik ook zzp’er en dat betekent dat ik sowieso heel veel aan het schrijven ben op een dag. Ik schrijf teksten voor opdrachtgevers, redigeer teksten en ben de hele dag met taal bezig. Hierdoor is het lastig om ’s avonds ook nog eens aan mijn boek te werken. En dan wil ik ook nog sporten, mijn vriend zien en bij vrienden op bezoek gaan. Het vinden van een goede dagplanning blijft lastig. Het liefste had ik nog eens 30 uur extra in een dag, inclusief de bijbehorende energie.

Leuk: Research

Ik hou van research doen. Ik heb dankzij mijn boeken al zoveel bijzondere dingen mogen doen. Zo ben ik achter de schermen geweest bij Burgers’ Zoo voor mijn boek ‘Werken in de dierentuin’ en later ook bij het Dolfinarium voor mijn boek ‘Werken in het Dolfinarium’. Momenteel ben ik voor mijn boekje over YouTuber Paul Goudsmit regelmatig met hem in gesprek en verdiep ik me in de wereld van YouTube. Ook voor mijn romans heb ik al mooie dingen gedaan. Zo ging ik met een goede vriend een paar dagen naar Spanje om te kijken hoe het daar was en heb ik al veel mooie mensen mogen spreken, omdat ze me informatie konden geven over een thema in een van mijn boeken.

Minder leuk: herschrijven

Er zijn auteurs die dit gedeelte van het schrijven van een boek geweldig vinden, maar ik hoor daar niet bij. Ik weet dat het herschrijven belangrijk is. Scènes aanpassen, teksten doorlezen, stukken herschrijven, andere volgorde gebruiken, stukken weghalen. Als ik het niet doe, wordt mijn boek een rommeltje, maar ik vind het niet leuk. Ik ben veel liever bezig met het schrijven van nieuwe verhalen en avonturen.

Leuk: schrijfmomenten met anderen

Regelmatig ga ik schrijven met een groep andere mensen. Dat doe ik sowieso een keer bij maand bij Shut up and Write Zutphen en minstens één (en vaak ook twee) keer per jaar in Frankrijk, via Lekker schrijven . Ook spreek ik regelmatig af met mensen om samen te gaan schrijven. Het fijne hieraan is dat het inspirerend en motiverend werkt. En je zit tussen mensen die je begrijpen.  Heerlijk!

Minder leuk: vaker alleen

Hoewel je dus ook wel kunt schrijven met anderen erbij, is het vooral iets dat je alleen doet. Een groot deel van mijn schrijftijd breng ik in mijn uppie door. Niet altijd even gezellig dus.

Leuk: contact met lezers en bloggers

Het is ontzettend leuk om contact te hebben met lezers en bloggers. Het blijft bijzonder om te zien dat mensen recensies schrijven en je boek aanprijzen, of dat je berichten krijgt van mensen die zo ontzettend hebben genoten van mijn boek. Het doet me goed om te weten dat mensen blij worden van mijn schrijfwerk.

Minder leuk: haters

Het is bij mij gelukkig nog niet vaak voorgekomen, maar ik heb ook wel degelijk te maken gehad met haters. Hiermee bedoel ik niet een negatieve, maar wel goed onderbouwde recensie. Hoewel dat ook niet altijd leuk is, is het wel iets waar je van kunt leren een waar je je boeken mee kunt verbeteren. Ik kan er kritisch naar kijken en denken: ‘Oké, misschien zit er wel iets in het commentaar dat gegeven wordt.’ Maar wanneer mensen werkelijk haatzaaiende reacties plaatsen, is het een heel ander verhaal. Ik doe er doorgaans niets mee en reageer er niet op, maar eerlijk is eerlijk: leuk is anders.

Geweldig: doen wat je maar wil

In een boek kun je alles doen wat je maar wil. Heb je zin om een scène te schrijven waar iemand flinke ruzie heeft? Dat kan! Wil je een ontzettend leuke en originele date omschrijven? Ook dat kan! En wat nog fijner is: je kunt het schrijven waar en wanneer je maar wil. In bed met je pyjama aan schrijven? Waarom niet! Je hebt de volledige controle. Hoe fijn is dat?