In mei was er een Google update. Voor veel websites heeft dit een nadelig verschil gemaakt in aantal bezoekers. Hoe zit dat met mijn blogproject? Statistieken, informatie en meer over de maand mei van mijn blog.

Blogproject

Een jaar lang bloggen voor meer bereik en werken aan een geheel nieuwe website. De website waar ik dit voor doe is huisdieradvies.nl.
Bekijk het overzicht van alle blogs over dit project om de uitleg en eerdere statistieken te zien.

De maand mei

In april had ik amper wat aan de site gedaan. Mei zag er beter uit, met vier nieuwe teksten. Het totaal staat nu op 39 en ik heb ontzettend veel ideeën voor meer teksten. De zomermaanden zijn qua creativiteit altijd mijn beste maanden, dus ik verwacht de komende tijd weer meer te gaan schrijven. Ik ben heel benieuwd wat een hoger artikelaantal uiteindelijk met de site gaat doen. Verder heb ik ook een aantal belangrijke brainstormsessies gehad, om te kijken wat er allemaal nog kan verbeteren op de site. Ik ben nog steeds niet heel tevreden met de homepage, dus daar moet ik nog iets beters voor bedenken. Ik heb nu een aantal ideeën en het wordt nu bedenken wat het beste gaat worden.

Mei Google Core Update

De Mei Google Core Update houdt in dat er flinke veranderingen zijn geweest in het Algoritme van Google. Het is dus goed mogelijk dat dit een positief, of een negatief effect heeft op je ranking binnen de zoekmachine. Google richt zich tegenwoordig steeds meer op autoriteit en gebruikerservaring en steeds minder op zoekwoorden. Google wordt steeds slimmer, en zal steeds gemakkelijker begrijpen waar een site of blog nou eigenlijk over gaat – ook wanneer je niet overmatig gebruikmaakt van zoekwoorden.

Online lees ik veel ervaringen van contentschrijvers, SEO-specialisten en website-eigenaren. Het geluid is vooral erg negatief: ze zien een daling qua Google-ranking, en dus bezoek.
Ik herken dit zelf niet. Ik zie eigenlijk weinig verschil. De core update heeft mijn project nauwelijks geraakt. De stijgende lijn, zoals deze het hele jaar al plaatsvindt, is nog steeds goed zichtbaar. En dit bevestigt vooral mijn eerdere uitspraken: een uitgebreid SEO-keyword-onderzoek doen hoeft niet altijd de beste manier te zijn. Ik geloof dat wanneer je werkelijk content biedt die antwoord geeft op specifieke vragen, je gemakkelijk een groot en breed publiek kan trekken. Meer gericht dus op de longtail keywords.

Lees ook mijn blog: Waarom ik geen keyword research tools gebruik voor mijn teksten

De statistieken

Tijd voor het deel waar velen van jullie op wachten. De statistieken van Google Analytics en Google Search Console. In april klopte mijn bouncerate niet, en in mei zijn de statistieken bij Analytics dus iets realistischer. De Bouncerate is rond de 87 procent. Dat klinkt heel hoog, maar gezien het type content dat ik lever, niet gek. Wanneer er meer blogsberichten verschijnen, ontstaan er ook meer doorlinkmogelijkheden en zal bezoek dus ook sneller doorklikken naar andere delen op de site.

analytics mei

google search console mei

Opvallend aan de statistieken

In april had ik zo’n 2300 unieke bezoekers. In mei waren dat er ruim 3800. Het aantal kliks via Google is ook echt flink gestegen. De gemiddelde positie in Google is ongeveer gelijk gebleven.

Leuk is ook wanneer ik iets verder in mijn statistieken kijk, ik kan zien via welke social media kanalen bezoekers op mijn site zijn gekomen. Rond 9 mei is er een piek geweest qua bezoekersaantallen via Facebook. Normaal komen de meeste bezoekers via Google, aangezien ik geen promotie doe. Ik promoot niets op social media, omdat ik erop vertrouw dat goede inhoud vanzelf wel wordt gedeeld. Dat klopt dus. Helaas kan ik niet achterhalen waar het is gedeeld, maar leuk is dit wel!

 

facebook mei
Ook qua backlinks gaat het langzaam goed. Google vindt dat websites met backlinks vaak een hogere autoriteit hebben. Je kunt deze links op allerlei plekken inkopen, maar dit is eigenlijk niet de bedoeling. Zelf koop ik geen backlinks in. Ik wil alles organisch laten verlopen. En de eerste backlinks zijn een feit. Er zit ook veel rotzooi tussen, omdat bots ook op deze manier proberen om meer bezoek naar bepaalde websites te krijgen. Dit gebeurt bij iedere website. Maar: ik kan er ondertussen ook al een paar echt gerelateerde, toffe backlinks tussen vinden.

De komende maand

Zoals gezegd: ik heb in de zomermaanden altijd meer inspiratie dan in andere maanden, dus ik verwacht lekker veel te gaan schrijven. Wel is dit natuurlijk erg afhankelijk van de hoeveelheid extra werk die ik heb, want ik doe dit op mijn vrije momenten en ik schrijf natuurlijk ook veel in opdracht.
Verder wil ik volgende maand niet alleen een overzicht van juni plaatsen, maar ook eentje met de conclusies van het eerste halfjaar en alle statistieken op een rij. Ik ben zoals altijd heel erg benieuwd hoe het deze maand zal gaan met de bezoekersaantallen en nieuwe content.