Ik kondigde een paar weken geleden aan dat ik een jaar lang een blogsite ga onderhouden. De site is vandaag live gezet en vanaf nu ga ik een jaar lang mijn uiterste best doen om hier een groot succes van te maken. Ik deel de site én vertel wat ik de komende maand allemaal ga doen.

Mijn project

In mijn introductie kon je al lezen hoe ik in 2020 van plan ben om een nieuwe blogsite op te richten. Ik geloof in show, don’t tell. Laat zien wat je kunt, en vertel het niet. Ik schreef in die blog ook dat ik de URL begin januari zou delen. Dus, hier komt hij:
huisdieradvies.nl

Wat heb ik gedaan?

Mijn doel was om vijftien blogs te schrijven voordat ik officieel van start zou gaan. Dat aantal heb ik helaas niet gehaald: het zijn er negen geworden. Dat heeft met name te maken gehad met de feestdagen. Ik schrijf deze blogs vooral in mijn vrije tijd en die was in december schaarser dan ik had gedacht.

Vandaag ben ik heel druk geweest met het live zetten van de site. Wees niet te kritisch: ik ben een tekstschrijver, geen webmaster. Ik heb wat basiskennis in huis en daarmee de site opgericht. Ik zie zelf nog wat kleine dingen die ik anders wil, maar dat komt met de tijd vanzelf wel.

Ook heb ik Analytics en een cookiemelding erop gezet, zodat ik nu ook echt kan gaan meten wat de website doet. Ik verwacht de eerste maanden dat de site nog niet gevonden zal worden in zoekmachines. Dat heeft tijd nodig, maar het is wel goed om al vanaf het begin te meten wat er precies gebeurt.

Verder heb ik nog wat tools toegevoegd die bijdragen aan SEO. Denk aan Yoast, maar ook een plugin voor een inhoudsopgave in de artikelen.

Keuze van de layout

De focus ligt vooral op de teksten, daarom heb ik de layout heel basic gelaten. Ik wil de homepage wanneer er meer teksten zijn anders indelen en me vooral richten op gebruiksvriendelijkheid. Je moet makkelijk door kunnen klikken naar andere teksten, zodat je precies vindt wat je zoekt.

Nog niet alles is even mooi en ik zie zelf wat dingen die niet helemaal lekker functioneren. Dat komt nog goed, maar daar ga ik even wat hulp bij nodig hebben.

Waarom huisdieren?

Ik heb gekozen voor de niche huisdieren, omdat ik zelf een echte dierenvriend ben. Een andere reden waarom ik hiervoor gekozen heb, is omdat er best wel wat concurrentie is, maar er tegelijkertijd genoeg te schrijven valt dat niet tot in den treure is beschreven. Hiermee wil ik laten zien dat je ook als je in een niche actief bent met veel concurrentie, de mogelijkheden voor het oprapen liggen.

Keuze van de blogs

Wat voor mij de grootste uitdaging was, was bedenken welke onderwerpen ik als eerste zou beschrijven. Eerst alle teksten over één diersoort en ras beschrijven, of wisselen in de content? Uiteindelijk besloot ik te wisselen. Het zorgt ervoor dat ik mijn strategie gedurende het jaar kan wijzigen.. Aan de hand van de statistieken kan ik namelijk bepalen welke onderwerpen het beter doen, en vanuit daar verder werken. Ik wil daarnaast dat het echt een site over huisdieren wordt. Schrijf ik over één dier of ras, dan denkt Google én de bezoeker dat het een site is die alleen daarop gericht is.
Behalve een SEO-technische keuze, is het ook een keuze voor mezelf: ik moet al die teksten schrijven en afwisseling erin is natuurlijk wel prettiger voor mezelf.

Wat ga ik de komende maand doen?

Ik heb nu slechts acht teksten op de site staan. Dat moeten er echt veel meer worden, dus dat gaat de komende tijd mijn focus worden. Hoe meer teksten, hoe beter. Ik wil ook echt zorgen dat de website wat meer gericht wordt op de gebruikerservaring. Er moeten mogelijkheden zijn om door te klikken naar andere teksten.
Misschien ga ik ook al social-media kanalen maken, maar de kans is groot dat ik daar nog even mee wacht. Eerst content. En dan zien we wel weer.

Ga ik linkbuilden?

Op LinkedIn kreeg in de vraag of ik aan linkbuilden ga doen voor deze site. Ik vond dit een goede vraag, dus ik licht hem hier ook nog toe. Nee, dit ga ik niet doen. Ik weet dat Linkbuilden heel goed is, omdat je er snel meer autoriteit mee krijgt. Vooral met een nieuwe website is dit echt heel nuttig. Maar… ik ben niet heel goed in linkbuilden en ik heb hier in het verleden nooit wat mee gedaan, en toch goede resultaten geboekt. Ik stop liever tijd in dat waar ik goed in ben: content schrijven, dan dat ik me ga focussen op iets waar ik me nooit echt mee bezig heb gehouden. Ik hoop dat ik vanzelf organische links ga krijgen, omdat mensen de site nuttig vinden, maar dat is afwachten en vooral een kwestie van tijd. Behalve social media en deze blog, ga ik niets doen aan linkbuilding of promotie.

Begin februari een nieuwe update

Begin februari zal ik een nieuwe update plaatsen. Ik laat dan zien hoeveel ik gedaan heb en hoeveel unieke bezoekers er op mijn site zijn geweest. Ik verwacht qua bezoek nog niet veel en ik hoop een berg nieuwe teksten gepubliceerd te hebben.
Het is nu écht begonnen. En ik heb er heel veel zin in om hier iets moois van te maken! Het is ook wel spannend, want je weet nooit wat een site gaat doen, tot je het daadwerkelijk probeert.