Je hebt hem vast wel eens op een website of in een advertentietekst voorbij zien komen: ‘Je bent altijd welkom om eens een bakje koffie te drinken’, of iets dat er op lijkt. Het geeft een warm, welkom gevoel. Maar eigenlijk kun je het beter niet meer gebruiken. Waarom niet?

De eerste keer

Ik weet nog goed hoe ik me voelde toen ik voor het eerst een bedrijf tegenkwam dat op de website had staan ‘Kom eens gezellig langs op de koffie’.

‘Goh’, dacht ik. ‘Wat fijn. Ze staan open voor contacten!’. Daarna zag ik het nog een keer voorbij komen, en nog een keer. En nog een keer. En nóg een keer. De tekst is telkens een beetje anders. De volgende varianten heb ik bijvoorbeeld al voorbij zien komen:

  • Kom eens gezellig langs op de koffie
  • Wij leren je graag kennen met een bakje koffie erbij
  • Je bent altijd welkom om eens koffie te komen drinken

Soms doen ze het ook met vis van de markt, een bak thee of een vrijdagmiddagborrel.

Waarom kan dit niet meer in zakelijke teksten?

De reden waarom je echt niet meer kan, is omdat iedereen en z’n moeder er gebruik van maakt. Ze willen ermee laten zien dat ze erg open en gastvrij zijn, maar het begint te cliché te worden. Het ‘bakje koffie drinken’ is ondertussen een waar containerbegrip geworden. Als je het op je website zet, val je niet meer op. Je klant heeft dit namelijk al duizend keer gelezen. Niet meer zo bijzonder als een aantal jaren geleden.

Hoe dan wel?

Het kan ook op andere manieren. Laat het zien. In de schrijfwereld noemen we zoiets ‘show, don’t  tell’. Laat het zien, maar vertel het niet. Laat aan je klanten zíen hoe gastvrij je bent. Dit kun je met beelden doen (zoals foto’s of video), maar ook zeker in tekst. Geef voorbeelden, laat zien dat je gastvrij bent. Je raakt mensen dan een stuk sneller en dat heeft effect.

Ik kan je helpen

Ik ben tekstschrijver en auteur. Die combinatie is te gek, want ik kan zakelijke teksten schrijven en er ook nog eens een creatieve draai aan geven. Als je dus eens iets anders wil dan ‘drink eens gezellig koffie met ons’, dan kan mijn creatieve visie je zeker helpen. Benieuwd? Neem contact met me op.