‘Welkom’, ‘Welkom op mijn website’ of ‘Welkom op onze site’ wordt vaak gebruikt om te laten zien hoe open, gastvrij en toegankelijk we zijn. Helaas komt het voor de lezer lang niet altijd zo over. Waarom kun je ‘Welkom’ beter vermijden op je site?

Ik deed het zelf ook!

Laat ik vooral eerst beginnen dat ik niet heilig ben op dit gebied. Mijn allereerste blog op deze website schreef ik in 2013. Die had de titel ‘Welkom op mijn blog’. Extra grappig is hoe ik in deze blog uitleg hoe ik vooral geen ‘Welkom op mijn website’ wilde hebben en daarom koos voor een blogpagina. Ik begreep toen dus best dat ik beer geen welkomstboodschap kon plaatsen, maar deed het vervolgens alsnog in de vorm van een blog.

Welkom op mijn site is niet origineel

Ik deed het, en met mij velen anderen. Even voor jouw beeldvorming:

  • Welkom op mijn website heeft in Google meer dan 270.000 resultaten
  • Welkom op onze website heeft in Google meer dan 1.200.000 resultaten
  • Welkom heeft in Google meer dan 104.000.000 resultaten

Hoe wil je nog opvallen tussen al die andere websites? Dat is bijna onmogelijk!

welkom op onze websiteJe gebruikt belangrijke ruimte

Een tekst als ‘Welkom op mijn website’ staat vaak in het groot bovenaan op een pagina. Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar het gedrag van gebruikers online. We kijken doorgaans als eerste naar de tekst die bovenaan in het groot op je site wordt vermeld. Daarnaast besluiten de meeste mensen binnen drie seconden of ze verder willen lezen of niet.

Bedenk je goed dat wanneer je ‘welkom’ of een variant daarvan op je site staat, je dus belangrijke ruimte gebruikt voor een minder belangrijke boodschap. Mensen zien ‘Welkom op onze site’, maar ze weten helemaal niet wat je precies doet of te bieden hebt. Die drie seconden zijn sneller voorbij dan je denkt.

Waar wil je in Google op gevonden worden?

Teksten die in koppen op je website staan – worden door Google vaak als extra belangrijk gezien. Dat zijn termen waar jouw bedrijf of website over gaat, daar wil je op gevonden worden.

Gezien het hoge aantal websites dat ‘Welkom’ of een variant daarvan op hun site heeft staan, wordt het onmogelijk om bovenaan te komen in Google. Los daarvan: je vertelt eigenlijk aan de zoekmachine dat jouw website óver ‘Welkom op mijn site’ gaat.

Wat kun je beter doen?

In het algemeen snappen je bezoekers prima dat ze welkom op je website zijn. Benut die ruimte voor iets waar je werkelijk jouw bezoekers mee naar binnen trekt. Een slogan bijvoorbeeld, die past bij je bedrijf. Of een citaat dat echt typisch jij is. Kun je hier wat hulp bij gebruiken? Ik denk graag met je mee.Neem contact op voor meer informatie.